Trouwambtenaar in de gemeente Utrecht

Als Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand in de gemeente Utrecht voltrek ik huwelijken. Dat betekent dat ik, in overleg met het bruidspaar, invulling geef aan de huwelijksceremonie.

Daarbij is mijn uitgangspunt dat het bruidspaar bepaalt in welke sfeer het huwelijk voltrokken gaat worden. Indien mogelijk streef ik naar interactie met het bruidspaar en met de gasten. Het is het mooiste als het bruidspaar zelf aan de gasten vertelt wat zij in elkaar zien en waarom zij met elkaar het leven willen delen.

Met een specifiek op hen toegesneden speech schets ik een beeld van het bruidspaar. Ik ben op zoek naar de rode draad in hun leven of naar een thema dat bij hen past en ik belicht dat dan vanuit een onverwachte invalshoek. Met een paar verrassende elementen er in, een dosis humor en een vleugje romantiek bouwen we het op naar het plechtige moment zelf: het ja-woord.

Een mooie huwelijksceremonie garandeert niet een lang en gelukkig huwelijk, maar het is wél een eerste belangrijke stap...


WAAROM TROUWAMBTENAAR?

Mijn eerste vrouw is in 2009 overleden. Tijdens de crematieplechtigheid heb ik gespeecht.
Ik heb daarna een nieuwe relatie gekregen en in 2014 ben ik met Sylvia getrouwd. Ook toen heb ik tijdens de huwelijksceremonie het woord genomen.
De lovende reacties op deze speeches en de voldoening die het mij gaf, waren voor mij aanleiding om trouwambtenaar te worden.

EEN AANTAL REACTIES

"Geachte heer Hendriks,
U hebt gisteren het huwelijk tussen mijn zoon Wybren en Laura voltrokken. Ik maak u hierdoor een compliment voor de prettige en correcte wijze waarop u dat hebt gedaan. Ook van andere aanwezigen begreep ik dat er lof was voor uw werkwijze, in het bijzonder de mengeling van verschillende talen."
De vader van de bruidegom (21 september 2020)

"We willen je bij deze hartelijk danken voor de mooie speech op onze bruiloft. Wat hebben we van de dag en ook van de ceremonie genoten.
Prachtig verwoord en een perfect kloppend verhaal. Chapeau daarvoor!!!"
Teus en Lisa (25 juni 2020)

"We willen je hartelijk bedanken voor de manier waarop je onze huwelijksceremonie hebt voltrokken. Het was duidelijk dat je tot in detail naar ons verhaal en wensen hebt geluisterd. Alles was een mooi geheel en we waren er heel blij mee!
De familie in Amerika was zeer onder de indruk van hoe je hun op een persoonlijke en creatieve manier hebt laten deelnemen aan de ceremonie. Ze waren er heel dankbaar voor. It exceeded their expectations and ours!
Nogmaals bedankt voor je tijd en alle aandacht voor onze ceremonie."
Ashlee en Alfred (10 juni 2020)

"Nu we terug zijn van onze huwelijksreis willen we je heel graag nog hartelijk bedanken. Voor de ontzettende warme en persoonlijke ceremonie. De prachtige woorden in je verhaal waarin we ons zo herkenden. Onze gasten waren ook erg onder de indruk van je. Ook onze Italiaanse gast kon het ontzettend waarderen dat er vertaald werd in het Engels.
Tot slot de "uitsmijter" met het gedicht van Jules Deelder; super!"
Linda en Arno (3 maart 2020)

"Bedankt voor de mooie en leuke toespraak op ons huwelijk van 20-02-2020. Je had goed geluisterd. Wij en iedereen hebben genoten. Met veel plezier denken wij er aan terug."
Marcel en Supun (26 februari 2020)

"We willen jou nogmaals enorm bedanken voor de fantastische ceremonie. Echt onder de indruk hoe je zo een tof verhaal over ons gemaakt hebt. En ook van het publiek kwamen alleen maar positieve reacties."
Suzan en Tim (5 november 2019)

"We willen je graag van harte bedanken voor de leuke invulling van de ceremonie! Ook van andere aanwezigen hebben we veel positieve reacties gehad. De hashtag werd heel goed ontvangen.
Het was duidelijk dat je heel goed naar ons hebt geluisterd - iedereen én wijzelf herkenden ons in jouw toespraak."
Ameli en Carlo (14 oktober 2019)

"We zouden u graag nogmaals bedanken voor alle tijd en moeite die u in onze belangrijke dag heeft gestoken. Uw speech tijdens de ceremonie was persoonlijk, indrukwekkend en erg mooi verwoord. Ook de complimenten van de familie, ook zij waren erg onder de indruk van uw vertelkwaliteiten. We hadden het werkelijk niet beter kunnen treffen en zullen nooit vergeten wat u voor ons heeft gedaan."
Merhdad en Nienke (3 juli 2019)

"Our officiant Erik Hendriks was amazing. The ceremony was very special thanks to him, and many of our guests mentioned that he made a great job and were surprised that he had come with such an accurate and entertaining speech. We were delighted and would highly recommend him for anyone wanted to have a wedding ceremony! He made our special day even more special and memorable!"
Roberto and Iris (5 juni 2019)

"Gisteren zijn we teruggekomen van onze Honey Moon in Italië. We hebben een week lang kunnen nagenieten van onze prachtige dag. Met de ceremonie als belangrijkste moment. Wij en de rest van de mensen hebben erg genoten van je verhaal! Nogmaals bedankt daarvoor."
Vincent en Sella (8 mei 2019)

"Via deze weg willen Maritta en ik je nogmaals bedanken voor het begeleiden van ons geregistreerd partnerschap afgelopen donderdag. Wij kijken met veel plezier en geluk terug op de dag en dat komt voor een belangrijk deel mede dankzij jouw mooie verhaal rondom het tekenmoment. We hadden het ons niet fijner kunnen voorstellen. Heel erg bedankt."
Maritta en Tim (21 januari 2019)

"Ik wou je nog even ontzettend hartelijk bedanken voor je bijdragen in ons huwelijk. Wij vonden het erg leuk."
Wilco en Sahar (17 september 2018)

"Hartelijk dank voor de mooie huwelijksceremonie. We vinden dat we het erg met je getroffen hebben en we kregen veel complimenten van onze gasten over de ceremonie."
Louise en Francois (9 augustus 2018)

"We willen je ontzettend bedanken voor de fantastische speech tijdens onze bruiloftsceremonie. We hebben genoten."
Michel en Lucinda (25 mei 2018) en daarna...

"Twee maanden na onze bruiloft hebben wij het nog steeds over jouw speech. Wij zijn een trouwboek aan het maken als herinnering voor later. Is het mogelijk dat wij de speech opgestuurd krijgen?"
Michel en Lucinda (1 augustus 2018) 

"We willen je graag hartelijk bedanken voor jouw mooie bijdrage aan onze trouwceremonie. Mede dankzij jouw verhaal is het voor ons een onvergetelijke gebeurtenis geworden. Alles klopte en sloot mooi op elkaar aan. Toch bijzonder knap van jou hoe je dit op basis van één gesprek met ons hebt gedaan."
Phillip en Mirjam (28 april 2018)